Havtornpulver 100 g

Pris:
249 kr
Inkl. 12% Moms
Art.nr:
P2055465
Antal:
Kommentar till butiken:
Finns i lager
100 gram Havtornpulver. Dosering: 1-5 gram per dag eller enligt ordination
Tillsätts med fördel i vatten eller andra drycker, yoghurt samt smoothies.

Allmän information Havtorn har omskrivits som hälsobär ända sedan 700 år eK. Det som är unikt med havtorn är att de innehåller omegafetter. Havtorn är troligen det enda bäret som innehåller fettsyrorna omega 3, 6, 7 och 9. Havtornbär är tillsammans med macadamianötter ensamma om att innehålla omega 7 i naturlig form. Havtorn är ett mycket vackert träd med silvergrå blad och starkt orange-färgade bär som skördas i september. Lätt att odla i Sverige, växer gärna längs med kusten. Bären är lite svårplockade då grenarna är taggiga och sitter hårt fast på sina grenar, men det väl värt besväret. Smaken är väldigt syrlig. Bären bör förvaras i kylskåp eller fryses in direkt för att inte de känsliga fettsyrorna ska härskna, kanske samma sak med pulvret?

Havtornsbär är en storsäljare för hud- och slemhinnor, speciellt fin för åldrad och skadad hy. Havtornsolja kan också skydda huden mot UV-strålning, förmodligen på grund av det höga innehållet av karotener.
Havtorn är rik på A-vitamin, C och E och har stor antiinflammatorisk effekt. Forskning visar att växten har cancerhämmande egenskaper som verkar bero på den unika sammansättningen av fettsyror och näringsämnen. (Studier från Åbo universitet). Man har sett att redan utvecklade cancerceller dör samt en minskad tillväxt av cancerceller. Bären ska också kunna hjälpa vid hjärt- och kärlsjukdomar, hindra blodet från klumpning och därmed motverka blodproppar. Hämmar dåliga bakterier som ger svårläkta sår och salmonella.
Tänk på Havtorn vid alla problem med slemhinnan i luftrören, ögonen, underlivet och i tarmen. Barken innehåller serotoninämnen och även bladen kan användas medicinskt som ett antiinflammatoriskt medel.